Faszerowany schab pieczony w boczku

Schab faszerowany mięsem mielonym o paprykowym smaku. Całość otulona wędzonym boczkiem, który dodaje aromat i zachowuje soczystość schabu. Pieczony jest w niskiej temperaturze, co sprawia, że wszystkie soki pozostają w środku mięsa. 

to

  • 2 kg schabu w kawałku
  • ok 300 g wędzonego boczku najlepiej w plasterkach
  • goździki całe
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka mielona
NADZIENIE:
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki sosu z pieczonej papryki ajvar
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • papryka słodka mielona

to1

Mięso mielone połączyć z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami nadzienia. Dobrze doprawić i wyrobić mięso.
Schab naciąć w środku długim i ostrym nożem. Wypełnić środek przygotowanym nadzieniem. Wierzch schabu natrzeć dokładnie solą, pieprzem i papryką słodką. Odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce.

Boczek pokroić na plasterki. U mnie wyszły dość grube, ale można cieniej. Wtedy lepiej będą przylegały do mięsa. Plasterkami boczku owinąć schab, wkuwając miejscami goździki, które będą podtrzymywały boczek i nadadzą dodatkowego aromatu. Schab włożyć do naczynia i owinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120*C i piec przez 1,5 godziny. Po tym czasie podwyższyć temperaturę do 180*C, ściągnąć folię i zapiec jeszcze 15 min, licząc od momentu nagrzania się piekarnika.  Smacznego :)

to2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s