Marcepanowe ciasto z jabłkami

Proste ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej, a w nim zatopione kawałki słodkich  jabłek. Migdałowy smak masy marcepanowej jest wyraźnie wyczuwalny i idealnie pasuje do jabłek, jak też do śliwek (ciasto ze śliwkami)

to

 

  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 200 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka

Miękkie masło zmiksować i dodać cukier oraz masę marcepanową. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku, aż masa stanie się puszysta. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę dwa jabłka. Wymieszać i wyłożyć ciasto do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułożyć trzecie jabłko pokrojone na cząstki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 50 min, do suchego patyczka. Po wystudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)

to-2

to3

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Marcepanowe ciasto z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s