Pieczone jabłka z krówkami

Przepyszne pieczone jabłka z miłą, słodką niespodzianką w środku. Po ściągnięciu czapeczki mamy płynny karmelowy sos. Takie jabłuszka świetnie smakują same, ale można je podać z lodami albo bitą śmietaną. Najlepiej wybrać miękkie jabłka, po upieczeniu będzie można je jeść łyżeczką. Polecam ten szybki deser na ciepło :)

to3

  • 6 jabłek
  • 6 cukierków krówek
  • cynamon mielony

Wybrać jabłka tej samej wielkości i umyć. Na wysokości 3/4 każdemu jabłku ściąć czapeczkę.
Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyciągnąć gniazdo nasienne, ale zostawiając spód. W każde zagłębienie umieścić po jednej pokruszonej krówce. Oprószyć delikatnie cynamonem i przykryć czapeczką.
Ustawić jabłka w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości i gatunku jabłek.  Podawać na gorąco. Smacznego :)

to

to2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s