Amur na kaszy jaglanej z batatem

Amur to delikatna ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych. Jego mięso jest białe, soczyste i smakuje znacznie lepiej niż karp. Podałam go z gorącą kaszą jaglaną ze słodkim batatem i suszonymi pomidorami.
Sałatka z kaszy jaglanej mogłaby stanowić samodzielny, wegetariański posiłek. Taki mógłby mi wystarczyć, ale większość moich domowników to mężczyźni, więksi i mniejsi, więc musiałam danie trochę „wzmocnić”. Strzał padł na Amura. Lubię go za smak i nazwę,  w której najchętniej zmieniłabym jedną literkę. Wtedy wszystko byłoby jasne :) Chłopaki zjedli obiad ze smakiem co mnie cieszy, bo podałam im nie tylko smaczne danie, ale bardzo zdrowe.

to

  • 4 filety z amura
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 słodki ziemniak batat
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • tymianek suszony
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny

to5

Rybę oczyścić z ości i ściągnąć skórę. Natrzeć solą, pieprzem i skropić obficie sokiem z cytryny. Odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.

Kaszę jaglaną wypłukać parę razy w zimnej wodzie.  Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawić.
Batata obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem spod suszonych pomidorów i smażyć do miękkości. Pod koniec posypując tymiankiem. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.

to6

W trakcie przygotowywania kaszy, smażymy rybę.
Na patelni rozgrzać oliwę spod suszonych pomidorów i wrzucić pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku. Smażyć do momentu, aż zaczną pachnieć i szybko ściągnąć z patelni. Należy uważać, żeby ich nie spalić, gdyż staną się gorzkie. Na takiej rozgrzanej oliwie położyć filety z amura i smażyć z dwóch stron. Czas obróbki zależy od grubości fileta. Najlepiej obserwować bok ryby w miejscu gdzie jest najgrubsza. Jeżeli mięso zbieleje mniej więcej do połowy, wtedy odwracamy na drugą stronę.

Gorącą sałatkę z kaszy jaglanej wykładamy na talerz i kładziemy kawałek ryby, dekorując ją chipsami z czosnku. Można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki. Smacznego :)

to3

to4

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s