Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

Pieczona polędwiczka wieprzowa jest delikatna i krucha. Lekkiej słodyczy nadaje jej suszona żurawina, która wypełnia jej środek. Wspaniale smakuje z duszoną, czerwoną kapustą, która z kolei jest lekko kwaskowata. Całość dopełniły kopytka z kaszy kukurydzianej w wersji bezglutenowej, bo takie miało być całe danie. Przygotowane z myślą i dbałością o osobie będącej na tej specyficznej diecie.
Danie jest lekkie, delikatne i niezwykle smaczne. Niby tradycyjne, a jednak smak zaskoczył gości. Szczególnie osobę nietolerującą gluten, bo obiad powstał z ogólnie dostępnych składników. Myślę, że udało mi się zadbać o gości pod względem zdrowia i smaku ;)
Taki obiad idealnie sprawdzi się przy wyjątkowych okazjach, świętach, czy innych uroczystościach. 

to

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 100 g żurawiny suszonej całej
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
  • rozmaryn
  • olej rzepakowy do smażenia
DUSZONA CZERWONA KAPUSTA:
  • 1/2 małej główki kapusty czerwonej
  • 25 g masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
KOPYTKA KUKURYDZIANE:
  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • masło do smażenia
  • natka pietruszki

to2

Suszoną żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 min. Kiedy żurawina napęcznieje odlać wodę. Polędwiczki oczyścić odcinając białe błonki. Ostrym i długim nożem zrobić w środku nacięcie. Napełnić żurawiną. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. Polędwiczki odstawić na parę godzin w chłodne miejsce.

W garnku rozpuścić masło, wrzucić roztarty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się szklista. Dodać drobno posiekaną, czerwoną kapustę i podsmażyć. Zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Wlać wino, sok z cytryny i doprawić solą, cukrem, i pieprzem. Trzymać na ogniu, aż wszystko zmięknie i płyn odparuje.

Kopytka kukurydziane. Osoloną wodę zagotować i stale mieszając wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnicę i z masy uformować wałeczek, lekko podsypując mąką ziemniaczaną. Lekko spłaszczyć i pokroić ukośnie w romby. W garnku zagotować lekko osoloną wodę i wrzucić kopytka. Gotować minutę od momentu, kiedy wypłyną. Wyławiać łyżką cedzakową i przekładać na patelnię z rozpuszczonym masłem. Przed podaniem podsmażyć.

Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy i smażyć zamarynowane polędwiczki na rumiano. Obsmażyć z każdej strony, ale tylko chwilę. Każdą polędwiczkę przełożyć oddzielnie na folię aluminiową i zawinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 30 min. Jeżeli polędwiczki są bardzo małe, to czas pieczenia skrócić do 20 min. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min i pokroić w plastry.

Wyłożyć na talerz gorącą kapustę, polędwiczki i podsmażone na maśle kopytka. Udekorować natką pietruszki i podawać. Smacznego :)

to7

to3

Zadbaj o swoich bliskich i przygotuj danie przy użyciu patelni od #Ambitionto6

Wszystkich  zapraszam do sklepu Dajar czeka tam ekstra rabat na produkty #Ambition

http://durszlak.pl/pliki/718


Ambition z dbałością

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Polędwiczka z czerwoną kapustą i kopytkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s