Delikatny i aromatyczny piernik na ciemnym piwie przełożony warstwą jabłek ze świeżą żurawiną. Dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate i idealnie podkreśla smak serowego kremu z białą czekoladą. Bardzo smaczna kostka piernikowa, którą można zachwycić naszych gości :)
PIERNIK:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika (tutaj przepis)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sodu
- 3/4 szklanki piwa ciemnego
JABŁKA Z ŻURAWINĄ:
- 250g świeżej żurawiny
- 250g jabłek (po obraniu)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- skórka z pomarańczy
- 4 łyżeczki żelatyny
BIAŁY KREM CZEKOLADOWY:
- 250g twarogu mielonego
- 150g czekolady białej
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
KULKI:
- 200g piernika
- 50g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła
Jajka utrzeć do białości razem cukrem, a następnie połączyć z płynnym miodem i olejem. Mąkę przesiać razem z kakao, przyprawą i spulchniaczami, a następnie utrzeć z mieszanką jajeczną. Na końcu wlać piwo i dokładnie wymieszać. Masę piernikową przełożyć do formy 23×33 z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić.
Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć na małym ogniu dodając cukier i skórkę pomarańczową. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem. Dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek z żurawiny. Wstawić ponownie na mały ogień i podgrzewając rozpuścić pomarańczową żelkę. Przed dodaniem żelatyny odłożyłam 2 łyżki masy do dekoracji.
Z wystudzonego piernika ściąć wyrośniętą „górkę”, a resztę ciasta przekroić na dwa blaty.
Odkrojoną część (200g) rozdrobnić w palcach i połączyć z masłem oraz rozpuszczoną czekoladą. Formować w dłoniach kulki i odłożyć, aż całkowicie zastygną.
Tężącą masę jabłkowo-żurawinową wyłożyć na blat piernika i przykryć drugim, lekko dociskając.
Białą czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Trzepaczką rozmieszać dobrze zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) i wlać czekoladę. Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej, a czekolada lekko przestudzona, ale wciąż płynna. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę twarogową.
Wyłożyć na wierzch piernika i ozdobić odłożoną masą owocową. Zanim stężeje powciskać w biały krem, czekoladowe kulki. Smacznego :)