Kurczak z fasolą Jaś i papryką

Smaczne i sycące danie, które rozgrzeje i zaspokoi nawet największy głód. Mięso duszone w sosie pomidorowym jest tak miękkie, że odchodzi od kostek. W towarzystwie fasoli, dyni, papryki i wędzonego boczku jest pożywne i aromatyczne. W tym daniu nie może zabraknąć sporej ilości majeranku, dzięki któremu bardzo przypomina mi fasolkę po bretońsku :)

to

  • 4 ćwiartki lub udka z kurczaka
  • 300 g suszonej fasoli Jaś
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 g dyni surowej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • bulion drobiowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz czarny
MARYNATA:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • papryka ostra mielona

Fasolę wypłukać i zalać zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc.  Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę.

Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z mięsa ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć kurczaka na dużym ogniu z każdej strony. Musi być mocno zrumieniony. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem.
Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do kurczaka. Na tej samej patelni po kolei smażyć pokrojone  papryki i dynię. Wielkość i sposób krojenia zależy od naszych upodobań. Wszystko przekładać do brytfanki, zalać przecierem pomidorowy i uzupełnić bulionem lub wodą, tak aby mięso było zanurzone co najmniej do połowy. Przyprawić,  przykryć pokrywką i dusić około godziny. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną fasolę i ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego :)

to2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s