Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

Aromatyczny piernik z dodatkiem korzennych przypraw, gdzie szczególnego smaku dodaje mu palony cukier, czyli karmel. Przełożony masą z powideł śliwkowych, orzechów, czekolady i okruchów piernika. Bardzo smaczny i typowo świąteczny wypiek.

to

PIERNIK:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 125 g margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
MASA DO PIERNIKA:
  • 150 g okruchów z piernika
  • 50 g orzechów włoskich mielonych
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śliwowicy
POLEWA:
  • 25 g czekolady gorzkiej
  • 25 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła

Pół szklanki cukru wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować, aż syrop nabierze jasnego, brązowego koloru. Z chwilą jak postawimy garnek na ogniu możemy przemieszać i rozpuścić cukier z wodą. Później już nie mieszamy. Na końcu dodać miód i odstawić do przestudzenia. Należy uważać, żeby nie przypalić.

Żółtka oddzielone od białek utrzeć z 1/4 szklanki cukru, aż będą puszyste. Rozpuścić margarynę i przestudzoną wlewać do ucieranych żółtek. Następnie wlać ciepły, ale niegorący  karmel. Zmiksować i wsypać suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną razem z spulchniaczami oraz przyprawą do piernika.  Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 45 min. Wystudzić.

Piernik wyrasta z górką, którą należy ściąć i rozdrobnić. Wyrównany piernik przekroić na trzy części.
Powidła śliwkowe rozgrzać w garnku i jeżeli są kawałki owoców to zmiksować. Do gorących dodać pokruszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Okruchy z piernika wymieszać ze zmielonymi orzechami i powidłami z czekoladą. Wszystko wymieszać dodając do smaku alkohol. Masę tuż po przygotowaniu rozsmarować na trzech blatach piernika. Można jeszcze dodatkowo rozsmarować powidła śliwkowe. Piernik złożyć, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i przycisnąć czymś na wierzchu, np kładąc deskę do krojenia. Odstawić w chłodne miejsce.

Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :)

to1

to4


Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s