Klopsiki z mozzarellą w cieście francuskim

Mięsne klopsiki pieczone w cieście francuskim to propozycja na efektowną przystawkę, ciepłą kolację lub obiad. Środek klopsika wypełnia mozzarella, która po upieczeniu jest płynna. 

to

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • ok 150 g sera mozzarella
KLOPSIKI:
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko do namaczania
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia

Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do zmielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Po wystudzeniu połączyć z mięsem, dodając jajko i przyprawy. Na końcu dodać 2-3 łyżki bułki tartej. W małą porcję mięsa wkładać po kawałku mazzarelli i formować klopsiki. Każdą kuleczkę obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładać na ręczniku papierowym.

Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na kwadraty. Na środku umieścić po jednym klopsiku i ścisnąć rogi ciasta na górze. Jeżeli chcemy, aby w trakcie pieczenia ciasto się nie otworzyło, to trzeba dobrze je skleić, boki również. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 20 min.  Po upieczeniu można posypać mieloną papryką słodką. Smacznego :)

to3

to2

to1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s