Filet z kurczaka w cieście cebulowym

Smażone kotlety z kurczaka obtoczone w miękkim i lekko chrupiącym cieście cebulowym. Mięso dzięki takiej otoczce jest soczyste, a ciasto nadaje dodatkowego posmaku cebuli. Pomimo tego, że użyłam tutaj na prawdę ostrej cebuli, to jej smak nie zdominował potrawy.

to1

  • 4 filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Filety z kurczaka pokroić w poprzek włókien na cienkie kotlety. Można lekko je rozbić. Oprószyć solą, przyprawą do kurczaka i odstawić.

Cebule obrać z łupin, przekroić na ćwiartki i wrzucić do kielicha blendera. Dodać jajka, mleko, przyprawy i wszystko dokładnie zmiksować, aż nie będzie kawałków cebuli. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, tak aby zakrył dno patelni. Kawałki kurczaka maczać w cieście cebulowym i smażyć na gorącym oleju z dwóch stron. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik. Kotleciki można podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

to

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Filet z kurczaka w cieście cebulowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s