Czekoladowe pampuchy z ricottą

Puszyste i mocno czekoladowe ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Środek wypełnia delikatny krem budyniowy z ricotty, a wszystko polałam słodkim sosem z białej czekolady. Takie czekoladowe pampuchy to coś dla wytrawnych czekoladożerców :)

PAMPUCHY CZEKOLADOWE:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
KREM Z RICOTTY:
  • 250 g serka ricotta
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • parę kostek białej czekolady
POLEWA:
  • 200 g czekolady białej
  • 1/2 szklanki mleka

Krem z ricottą. W części mleka rozprowadzić mąkę pszenną i ziemniaczaną, a resztę zagotować z cukrem. Wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Do gorącego budyniu wrzucić parę kostek białej czekolady i przestudzić. Zmiksować razem z ricottą uzyskując gładki krem.

Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawić na 10 min, aż drożdże się spienią.
Pozostałe mleko wlać do rozpuszczonej nad kąpielą wodną czekolady.
Mąkę przesiać do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodać jajko, sól, wlać czekoladę i zaczyn. Wszystko połączyć i wyrobić ciasto, zagniatając go około 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym, jak podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować wałek i pociąć go na 12 części. Każdą rozwałkować na niezbyt cienki placek. Nakładać po łyżce kremu i zlepiać jak pierogi, ale łączeniem do góry. Odkładać na tacę oprószoną mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
Wkład do gotowania na parze posmarować olejem (koniecznie!). Położyć pampuchy, w sporej odległości. Gotować 10 min pod przykrywką. Ważne, aby nie dotykały gotującej się wody.

Ugotowane pampuchy polewać rozpuszczoną nad kąpielą wodną czekoladą wymieszaną z mlekiem. Smacznego :)


Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Czekoladowe pampuchy z ricottą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s