Owsiana krajanka z żurawinową galaretką

Deser z pieczonej, migdałowej owsianki i galaretki z suszonej żurawiny. Można go jeść bez większych wyrzutów, bo nie zawiera w sobie zbędnych tłuszczów i cukru. Świetny deser lub lekka przekąska, która udowadnia, że bakalie mają moc smaku i zdrowia :)

PIECZONA OWSIANKA:
  • 125 g serka ricotta
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki płynnego miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
GALARETKA Z ŻURAWINY:
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 1 szklanka wody
  • 4 listki żelatyny

Ser ricotta rozetrzeć trzepaczką razem z jajkiem i miodem. Płatki migdałowe zmielić i wsypać razem z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi do mokrych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach  11 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę na dno i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 15 min. Wystudzić. 

Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, aż zmiękną.
Żurawinę zalać wrzątkiem w garnuszku i odstawić na 20 min. Kiedy napęcznieje, wszystko zmiksować dokładnie blenderem. Wstawić na mały ogień i dobrze podgrzać. Do gorącej żurawiny dodać odciśniętą z wody żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić i tężącą wylać na upieczoną owsiankę. Odstawić do całkowitego stężenia. Wyjąć z formy i pokroić na kwadraty. Smacznego :)

Dla czytelników na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl zniżka 5% na produkty Agnex! Rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.


Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Owsiana krajanka z żurawinową galaretką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s