Serowa babka z żurawiną

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Babkę polałam lukrem, który zawiera naturalne barwniki :)

to

BABKA SEROWA:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g serka śmietankowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g suszonej żurawiny
POLEWA:
  • 3 łyżki soku porzeczkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 1 szklanki cukru pudru
  • posypka czekoladowa

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć.

Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Miksując dodać serek, a następnie wlać powoli olej. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić.

Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką. Smacznego :)

to1

to2

to5

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Serowa babka z żurawiną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s