Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

Prosty, smaczny kurczak w delikatnym sosie i z warzywami. Wszystko podałam z makaronem ryżowym, dzięki temu danie jest lekkie i bezglutenowe. Polecam jeść pałeczkami, moje dzieci miały niezłą zabawę :)

  • 250 g makaronu ryżowego tagliatelle
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży szczypiorek
  • olej sezamowy do smażenia

Makaron ugotować w wodzie wg wskazówek na opakowaniu, czyli ok po 15 minutach będzie gotowy.

Przed rozpoczęciem smażenia woku należy cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
Fileta z kurczaka pokroić na małe kawałki. W woku dobrze rozgrzać olej sezamowy i wrzucić fileta z kurczaka. Podlać 1/4 szklanki sosu sojowego i krótko obsmażyć. Ściągnąć z woka.
Ponownie rozgrzać odrobinę oleju sezamowego, wrzucić cebulę, rozgnieciony czosnek i starty imbir. Kiedy cebula zmięknie oprószyć mąką i chwilę obsmażyć. Mieszając podlać bulionem, resztą sosu sojowego i octem ryżowym. Dołożyć marchewkę i cukinię. Smażyć aż warzywa nieco zmiękną, najlepiej żeby były jeszcze chrupiące. Wrzucić obsmażonego kurczaka i ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać posypując świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Kurczak po japońsku z cukinią i marchewką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s