Filet z kurczaka w sosie cebulowym z podkarpacką bryndzą

Delikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z dodatkiem miękkiego, niedojrzewającego serka, który się zwie podkarpacką bryndzą. Tak przygotowane mięso idealnie smakuje z młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków. W sam raz na letni obiad :)

  • 2 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka mielona
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 160 g bryndzy podkarpackiej (2 opakowania)
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • szczypiorek
  • olej rzepakowy z oliwą do smażenia

Fileta z kurczaka pokroić w paski i oprószyć z dwóch stron przyprawami, tzn solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
Na patelni rozgrzać olej z oliwą i obsmażyć mięso na rumiano. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Serek bryndzę rozetrzeć w pół szklanki bulionu. Stale mieszając cebulę wlać rozprowadzony serek, kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s