Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach

Prosty, kolorowy i bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia, ani dużego nakładu pracy. Idealnie sprawdzi się dla dzieci, które zazwyczaj lubią galaretki i herbatniki.

  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 5 galaretek w różnych kolorach ( u mnie żółta, pomarańczowa, zielona, niebieska, czerwona)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny

Każdą galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody i przelać oddzielnie do płaskich naczyń. Wykorzystałam formy do pieczenia. Kiedy galaretki stężeją pokroić na małe kwadraty i wszystkie umieścić w dużej misce.

Przygotować formę o wymiarach 23 x 33 cm układając na dnie warstwą herbatników.

Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnego mleka i odstawić na około 10 min, aż napęcznieje. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż całkiem się rozpuści. Mleko wystudzić do temperatury pokojowej i połączyć z jogurtem za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać ubitą na sztywno kremówkę. Mieszankę wlać do pokrojonych galaretek i dokładnie wymieszać. Wylać do formy, wyrównać i ułożyć warstwę herbatników. Na tym etapie masa bardzo szybko zastyga, więc należy się śpieszyć.  Żeby herbatniki dobrze się przykleiły, na wierzch położyć np deskę do krojenia. Wstawić do lodówki, a po stężeniu kroić nożem najlepiej między herbatnikami. Smacznego :)

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Jogurtowiec z galaretkami na herbatnikach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s