Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

Szybkie i sycące danie prosto z patelni. Głównym składnikiem tego dania jest kasza pęczak, której grube ziarna połączyłam z chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii. 

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 250 g zielonych szparagów
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • ok 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej spod suszonych pomidorów
  • ok 4 łyżek tartego parmezanu

Na dużej patelni rozpuścić  olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę.  Kaszę przepłukać w wodzie i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć po czym zalać winem. Kiedy większość płynu odparuje dolewać po trochę gorący bulion, tak aby kasza była zakryta. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra, więc nie należy jej wysmażać. Suszone pomidory odsączyć z oliwy i pokroić w paseczki. Zielone szparagi umyć, odłamać twarde końce i pokroić w grube talarki. Dodać do kaszy, przykryć patelnię pokrywką i smażyć jeszcze 3 minuty. Gorącą kaszę posypać startym na tarce parmezanem. Smacznego :)

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s