Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami

Delikatne mięso z kurczaka w towarzystwie ziaren bobu i pomidora. Smaczne danie na letni obiad, szczególnie w czasie, kiedy sezon na bób w pełni. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniakami :)

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki kremówki 30%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 200 g bobu
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz kolorowy mielony
  • papryka słodka mielona
  • olej rzepakowy do smażenia

Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek.
Pomidory sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się pulpy z nasionami.

Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i wrzucić na rozgrzany olej. Delikatnie obsmażyć, rozdzielając każdy kawałek mięsa. Ściągnąć z patelni. Rozgrzać ponownie odrobinę oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z rozgniecionym czosnkiem. Oprószyć mąką i chwilę smażyć na małym ogniu. Stale mieszając wlewać bulion, a po rozprowadzeniu wlać kremówkę. Gotować, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję, wtedy dołożyć kurczaka, wyłuskany bób i pokrojone pomidory. Przyprawić według smaku, dodając na końcu świeży koperek. Smacznego :)

Advertisements

2 uwagi do wpisu “Kurczak w sosie śmietankowym z bobem i pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s