Pizza po bolońsku

Pizza z przepysznym sosem bolońskim, czyli z mięsem w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Oprószona obowiązkowo serem, najlepiej w dużej ilości :) Jedna z najlepszych pizz jakie jadłam :) Ciasto na pizzę wykonałam z idealnie nadającej się do tego mąki – mąka na pizzę włoską tym „00” od Młynów Stoisław

SOS DO PIZZY:
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • 150 – 200 g sera żółtego
CIASTO NA PIZZĘ:
  • 3 szklanki mąki pszennej na pizzę tym „00” Młyny Stoisław
  • 1 szklanka wody
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Zaczyn wlać do przesianej mąki, razem z pozostałą ciepłą wodą i solą. Zagnieść, a następnie wlać oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiać przez około 10 min, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto na pizzę przegnieść jeszcze raz i rozwałkować na pożądaną grubość, u mnie kwadrat 40 x 30 cm. Na cieście rozsmarować wystudzony sos, może być lekko ciepły i oprószyć startym na tarce serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C  na najniższą półkę. Piec około 20 min. Smacznego :)

 

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Pizza po bolońsku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s