Orkiszowe kanapki z serowym omletem

Podstawą kanapeczek są proziaki, czyli podkarpackie placki smażone na patelni, które wyrastają niczym bułeczki. Przygotowałam je na mące orkiszowej, dzięki czemu są znacznie zdrowszą wersją pieczywa.
W środku kanapek znalazł się omlet z wędzonym twarogiem, który nadał specyficznego smaku i aromatu. Do tego trochę warzyw i pyszna kanapka gotowa. Jest na tyle wysoka, że przypomina burgery, ale bez mięsa. Wystarczy je tylko zapakować i zabrać na piknik jako główne danie ;) Oczywiście takim zdrowym burgerom towarzyszy margaryna Optima Omega 3, która wspiera zdrowie serca. Nie zapominajmy o niej :)

ORKISZOWE PROZIAKI NA OKOŁO 12 SZTUK:
  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 małe jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Omega 3
OMLET:
  • 4 jajka
  • 125 g twarogu wędzonego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka margaryny Optima Omega 3
  • sól
  • pieprz czarny mielony
DODATKI:
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 słodka cebula biała
  • parę liści sałaty lodowej
  • pieprz czarny
  • margaryna Optima Omega 3 do smarowania

Wszystkie składniki na proziaki umieścić w misce i wymieszać. Oprószając stolnicę mąką orkiszową, wyłożyć ciasto i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Jeżeli będzie się kleiło trzeba podsypać mąką. Z ciasta wykroić krążki o średnicy 8 cm i smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu po 4 minuty z każdej strony. Przed smażeniem smarowałam patelnię odrobiną Optimy, dzięki temu proziaki  miały chrupiącą skórkę.

Jajka rozmieszać trzepaczką z mlekiem, margaryną oraz pokruszonym twarogiem, doprawiając pieprzem i odrobiną soli. Na końcu dodać posiekaną natką pietruszki. Patelnię wysmarować margaryną i wlać mieszankę jajeczną. W trakcie smażenia, jak tylko boki zaczną się ścinać, podważać łopatką brzegi, tak aby jeszcze płynna część się wlewała na patelnię. Smażyć do momentu, aż masa się zetnie, ale pozostanie wilgotna. Omlet przestudzić i podzielić na  6 części.

Wystudzone bułeczki przekroić na pół i posmarować obie części margaryną Optima. Położyć liście sałaty, kawałek omleta, pomidor, cebulę i oprószyć pieprzem. Na wierzchu umieścić kolejny kawałek sałaty i przykryć drugą połówką bułeczki. Żeby kanapki były bardziej stabilne można wbić wykałaczki. Zapakować i można wyruszać na piknik :)

Na kanapki wykorzystałam połowę przygotowanych proziaków. Resztę można zabrać solo, bo są znakomitą przekąską lub usmażyć jeszcze jeden omlet i zrobić więcej kanapeczek.

Moje kanapeczki biorą udział w konkursie piknikowym :)
Optymalny wybór na piknik

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s