Lody bazyliowe w bezowych koszyczkach

Lody ze świeżych listków bazylii o wyjątkowym i niecodziennym smaku. Chociaż pomysł na ziołowe lody może wydawać się dość kontrowersyjny, to zapewniam, że są przepyszne. Podane w słodkich koszyczkach bezowych, z chrupiącą czekoladą i prażonymi pistacjami, to deser któremu ciężko się oprzeć. Nie może tutaj zabraknąć słonych pistacji, które dodatkowo podbijają słodycz, a my możemy cieszyć się małą porcją słodkiej przyjemności.

LODY BAZYLIOWE:
  • 30 g liści świeżej bazylii
  • 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru Królewskiego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
GNIAZDA BEZOWE:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru białego Królewskiego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKI:
  • 50 g czekolady gorzkiej 70%
  • prażone, solone pistacje

Koszyczki bezowe. Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Cukier w bezie musi całkowicie się rozpuścić. Zmniejszyć obroty miksera i wlać sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Masą bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy. Wyciskać na papierze do pieczenia okręgi o średnicy około 6 cm zaczynając od środka, a kończąc na wyższych brzegach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90*C z termoobiegiem i suszyć przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawiając bezy na całą noc.

Lody bazyliowe. Ładne, zielone listki bazylii przełożyć do kielicha blendera i wlać zagęszczone mleko. Miksować parę minut, aż płyn zrobi się zielony. W celu uzyskania jednolitego płynu, bez drobinek bazylii, warto taką mieszankę przelać przez gęste sito. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem pudrem Królewskim. Delikatnie połączyć z bazyliową mieszanką i przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia. Wstawić do zamrażalnika na parę godzin. 

Tuż przed podaniem, na małych talerzykach położyć koszyczki bezowe, nałożyć po jednej gałce lodów bazyliowych, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi pistacjami. Podawać.

Więcej na temat tego, jak słodzić można znaleźć na stronie http://uczymyjakslodzic.pl/


Cukier z głową

Advertisements

Jedna uwaga do wpisu “Lody bazyliowe w bezowych koszyczkach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s