Bakłażan w parmezanie

Najprostszy i bardzo smaczny sposób na bakłażana. Usmażony w panierce z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu ma ciekawy i charakterystyczny smak. Można go podać jako dodatek do obiadu lub zjeść samego.

  • 1 bakłażan
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 5 mm i oprószyć obficie solą. Odstawić na około 15 min, aż puści sok. Po tym czasie przelać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Jajko rozmącić i maczać w nim plasterki bakłażana, a następnie obtaczać w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Nadmiar tłuszczu odsączać na papierowym ręczniku. Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s