Lody marcepanowe z prażonymi migdałami

Lody z dodatkiem masy marcepanowej są delikatnie i intensywnie migdałowe. Smak wzmacniają dodatkowo prażone migdały. Ważne jest to, że nawet po zmrożeniu są bardzo miękkie.

  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 
  • 1 szklanka mleka skondensowanego
  • 75 g prażonych migdałów

Masę marcepanową włożyć do garnuszka i zalać pół szklanki śmietanki kremówki. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić do wystudzenia. Pozostałą dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w trakcie miksowania wlewać schłodzone mleko skondensowane, a następnie dodać przestudzony marcepan. Krem przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Zamrożone lody nakładać do pucharków polewając sosem toffi i posypując prażonymi migdałami. Prażone migdały można od razu wmieszać w lody przed zamrożeniem. Smacznego :)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s