Kokosowy sernik z jeżynami

Delikatny i kremowy sernik kokosowy pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest wilgotny i mazisty. Wierzch wieńczy lekko kwaskowata galaretka jeżynowa z całymi owocami.

SPÓD:
  • 120 g biszkoptów
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
SERNIK KOKOSOWY:
  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń kokosowy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 50 g wiórków kokosowych
GALARETKA JEŻYNOWA:
  • 350 g jeżyn
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz olejem kokosowym. Wyłożyć na dno formy o średnicy 20 cm i wyrównać dociskając do dna okruchy.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystko w misie miksera i krótko zmiksować. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Wylać na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min w kąpieli wodnej. W tym celu wsuwając pod sernikiem dodatkową blachę z wodą. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki.

Żelatynę zalać zimną wodą tak, aby była przykryta (ok 2 łyżek) i odstawić, aż napęcznieje.
Jeżyny wsypać do garnuszka, podlewając resztą wody, sokiem z cytryny i dodając cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Jeżeli chcemy, aby owoce się nie rozpadły nie należy często mieszać, jedynie potrząsać garnkiem. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzone jeżyny wyłożyć na zimny sernik i odstawić do stężenia. Smacznego :)

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Kokosowy sernik z jeżynami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s