Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

Słodkie, chrupiące bezy przełożone lekkim kremem cytrynowym, którego kwaśny smak równoważy słodycz i świetnie smakuje z borówką amerykańską. Pyszny deser na lato ;)

BEZY:
  • 4 białka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
KREM CYTRYNOWY:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • ok 300 g borówek amerykańskich

Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok  20 cm, np odrysowując od talerza. 
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy. W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.

Żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem w garnuszku. Wstawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Skórka może być otarta lub pokrojona w paseczki bez białych części. Podgrzewać stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odłożyć 1 łyżkę kremu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym.
Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :)

Reklamy

12 uwag do wpisu “Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami

      • Witam ponownie. Muszę zrobić taki torcik…muszę… Robiłam kiedyś podobny – bezowy z kremem lemon curd… podobny, bo blaty normalne. Proszę bardzo, odpowiedz – czy całe blaty są zrobione z tych „róż”? wygląda, jakby były 2 warstwy, jedna bardziej prosta, a na niej dopiero te wzory? I czy dolny blat też zrobiłaś w te „róże”? Przepraszam, że tak nękam pytania, ale… zakochałam się w Twoim torciku i już! Będę wielce zobowiązana za odpowiedź i wdzięczna po wsze czasy. Pozdrawiam. Ala

        Polubienie

      • Bardzo, ale to bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i dodatkowo zdjęcia. Teraz już wszystko wiem. Zdradzę, że chcę zrobić taki tort na swoje urodziny, na… 71 urodziny… wiek mówi sam za siebie, dlatego taka mało pojętna jestem i bez wyobraźni. Teraz już będę mogła zaskoczyć najbliższych.
        Serdecznie raz jeszcze dziękuję, życzę wszystkiego co najlepsze. Będę tu wpadać. Ala

        Polubione przez 1 osoba

      • Pytać zawsze można, nic się nie dzieje :) Nie wszystko może być zrozumiałe, bo każdy robi po swojemu. Cieszę się bardzo, że zajrzałaś do mnie. Powodzenia w przygotowaniu i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s