Słodkie, chrupiące bezy przełożone lekkim kremem cytrynowym, którego kwaśny smak równoważy słodycz i świetnie smakuje z borówką amerykańską. Pyszny deser na lato ;)
BEZY:
- 4 białka
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
KREM CYTRYNOWY:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- ok 300 g borówek amerykańskich
Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy ok 20 cm, np odrysowując od talerza.
Białka ubijać ze szczyptą soli do momentu, aż zaczną sztywnieć. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać małymi porcjami cukier. Miksować, aż cukier całkiem się rozpuści. Można to sprawdzić rozcierając masę między palcami. Na końcu wlać sok z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką dużej gwiazdy. W jednym narysowanym okręgu wycisnąć bezę w kształcie wieńca, a drugi uzupełnić cały. Piekarnik rozgrzać do 150*C, a po wstawieniu blachy, zmniejszyć temperaturę do 110 z termoobiegiem i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, najlepiej pozostawiając tak na noc. Ostrożnie ściągnąć z papieru do pieczenia.
Żółtko i jajko rozetrzeć z cukrem w garnuszku. Wstawić na małym ogniu i podgrzewając dodać masło, sok i skórkę z cytryny. Skórka może być otarta lub pokrojona w paseczki bez białych części. Podgrzewać stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Odłożyć 1 łyżkę kremu do dekoracji. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i porcjami delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym.
Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :)
Piękny torcik , niedługo będę miała gości to zrobię,😋la
PolubieniePolubienie
Obłęd! Cudowna! <3
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję bardzo :)
PolubieniePolubienie
Wygląda wspaniale. Taki falbankowy)))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cudowny. Czy ja potrafiłabym takie cudo stworzyć? na górnej bezie robiłaś takie „róże” też tylką nr 1?
Jestem oczarowana. Ala
PolubieniePolubienie
Dziękuję :) Wszystko robiłam jedną tylką do dużej gwiazdy (Wilton 1M). Nie jest taka trudna do zrobienia. Rękaw trzyma się w pionie i wyciska nachodzące na siebie kółeczka ;)
PolubieniePolubienie
Witam ponownie. Muszę zrobić taki torcik…muszę… Robiłam kiedyś podobny – bezowy z kremem lemon curd… podobny, bo blaty normalne. Proszę bardzo, odpowiedz – czy całe blaty są zrobione z tych „róż”? wygląda, jakby były 2 warstwy, jedna bardziej prosta, a na niej dopiero te wzory? I czy dolny blat też zrobiłaś w te „róże”? Przepraszam, że tak nękam pytania, ale… zakochałam się w Twoim torciku i już! Będę wielce zobowiązana za odpowiedź i wdzięczna po wsze czasy. Pozdrawiam. Ala
PolubieniePolubienie
Umieściłam dodatkowe zdjęcie jak wyglądały same blaty. Róże „zakręcałam”, aż się zrobiły 2 warstwy, żeby bezy były wyższe.
PolubieniePolubienie
Wspaniały torcik! Na coś takiego właśnie miałabym ochotę:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Moje smaki.Cuuuudownie :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki :)
PolubieniePolubienie
Bardzo, ale to bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i dodatkowo zdjęcia. Teraz już wszystko wiem. Zdradzę, że chcę zrobić taki tort na swoje urodziny, na… 71 urodziny… wiek mówi sam za siebie, dlatego taka mało pojętna jestem i bez wyobraźni. Teraz już będę mogła zaskoczyć najbliższych.
Serdecznie raz jeszcze dziękuję, życzę wszystkiego co najlepsze. Będę tu wpadać. Ala
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pytać zawsze można, nic się nie dzieje :) Nie wszystko może być zrozumiałe, bo każdy robi po swojemu. Cieszę się bardzo, że zajrzałaś do mnie. Powodzenia w przygotowaniu i wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
PolubieniePolubienie