Pasztet z golonki indyka ze śliwką

Drobiowy pasztet na delikatnej golonce z indyka, wzbogacony słodkimi, suszonymi śliwkami. Jest świetnym dodatkiem do pieczywa, dobrze kroi się na plastry i jest bardzo smaczny. Ten pasztet to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu, więc trud przy jego przygotowaniu nie jest taki duży.

  • 1,3 kg gotowanej golonki z indyka
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • ok 1 szklanki suszonych połówek śliwek węgierek

Cebulę pokroić na kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i chwilę smażyć po czym dołożyć oczyszczone kawałki wątróbki. Kiedy wątróbka się usmaży, odstawić do wystudzenia.
Bułkę namoczyć w zimnym mleku, a kiedy napęcznieje odcisnąć.
Ugotowane golonki rozdrobnić pozbywając się kości i wszystkich drobnych kostek. Zmielić w maszynce do mielenia na najdrobniejszym sitku. Zmielić także podgardle, odciśniętą bułkę i wątróbkę z cebulą, wyjmując wcześniej ziele angielskie i liście laurowe. Do wszystkiego dodać jajka i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę (11 x 24 cm) wysmarować dokładnie masłem i wykładać warstwy masy, układając pomiędzy nimi połówki suszonych śliwek. Przykryć wierzch folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 45 min. Pasztet wystudzić do temperatury pokojowej, po czym wstawić do lodówki. Smacznego :)

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pasztet z golonki indyka ze śliwką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s