Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami

Mięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne!

  • 200 g suchej fasoli Jaś
  • 500 – 700 g kapusty czerwonej 
  • 2 kwaśne jabłka 
  • 1 mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz czarny

Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz, aż będzie miękka. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę.

W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca.
Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno jabłko. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej fasoli, razem z pokrojonym na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut bez przykrycia. W trakcie pieczenia warto przemieszać warzywa. Kapustę z fasolą można podawać jako samodzielne danie. Smacznego :)

Dla wszystkich czytelników bloga miła niespodzianka w postaci 10% rabatu na produkty Ambition. Wystarczy wpisać hasło: ZDROWA-JESIEŃ



Zdrowa jesień na talerzu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s