Sałatka śledziowa z pomidorowym serkiem wiejskim na krakersach

Śledzie z ziarenkami serka wiejskiego w śmietanie z dodatkiem ketchupu. Bardzo smaczna sałatka śledziowa w nieco innym towarzystwie niż zwykle. Podana na słonych krakersach jest propozycją na świetną przekąskę imprezową.

to

  • 2 filety śledziowe marynowane w oleju
  • 200 g serka wiejskiego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 1/2 cebuli białej
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1 opakowanie krakersów

Serek wiejski wymieszać z gęstą śmietaną i ketchupem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do serka razem z pokrojonymi filetami śledziowymi. Można też wykorzystać śledzie solone, ale najpierw muszą być wymoczone w wodzie i osuszone.  Sałatkę wymieszać doprawiając solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawić do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem nakładać łyżką porcję sałatki na krakersa ozdabiając natką pietruszki i kleksem z ketchupu. 

Jeżeli chcemy uzyskać śledzie bardziej pikantne polecam zamienić ketchup łagodny na ostry.

to2

I LOVE KETCHUP

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Sałatka śledziowa z pomidorowym serkiem wiejskim na krakersach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s