Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

Pyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska.

CIASTO DROŻDŻOWE (ok 16 szt):
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 25 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki mleka w proszku
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • domowy dżem z jeżyn
KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować w wałek i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po ok 20 min, posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z termoobiegiem. Piec przez ok 15 min do zrumienienia. Wystudzić na kratce. 

Udanych wypieków i smacznego :)

Dziękuję za wspólne pieczenie – rogale i rogaliki 

Katarzyna Madej https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/…/wytrawne-rogaliki/
Dorota Lapacz Topione rogaliki drożdżowe Siostry Anieli
Bożena P-k https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/roga…
Dorota Legec Rogaliki drożdżowe
Dorota Katarzyna Grudzień  http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/kruche…

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.