Kanapki proziaki z pastą z bobu i jajkami

Delikatne kanapeczki z bułeczek wypiekanych na patelni. Przygotowałam je w zdrowszej wersji, bo ich głównym składnikiem jest  mąka pełnoziarnista. Podane z pastą z bobu i jajkami, nie tylko dobrze smakują, ale dostarczają sporo energii. Można je zjeść w domu, a także zabrać do pracy lub piknik. 

PROZIAKI:
  • 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sodu
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
PASTA Z BOBU:
  • 500 g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz czarny
DODATKI:
  • margaryna do smarowania
  • 2 jajka
  • świeży szczypiorek

Bób wrzucić na gotującą się, osolona wodę i gotować ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu włożyć na chwilę do zimnej wody i obrać z łupinek.  Dodać czosnek, jogurt, oliwę i sok z cytryny. Zmiksować blenderem i ewentualnie doprawić według smaku.

Przygotować proziaki. Wymieszać mąkę z jogurtem, sodą i solą. Wyłożyć na stolnicę podsypując delikatnie mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Rozwałkować na grubość około 7 mm i wyciąć krążki. Smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu po 4 minuty z obu stron.
Przestudzone bułeczki rozkroić, posmarować margaryną i nałożyć pastę z bobu. Na wierzchu położyć plasterki ugotowanego na twardo jajka, posypać szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smacznego :)

to (2)
Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.