Sernik z jagodami na zimno

Sernik z jagodami leśnymi na biszkoptach. Bardzo kremowy i puszysty o intensywnym smaku jagód. Dobrze schłodzony jest lekkim i orzeźwiającym deserem, w sam raz na lato. Tym bardziej, że nie wymaga pieczenia, a przygotowanie go jest bardzo łatwe.

  • 140 g podłużnych biszkoptów
  • 1 kg zmielonego twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600 g jagód leśnych 
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 galaretki jagodowe
  • woda do rozpuszczenia galaretek

Biszkopty wyłożyć na dno formy o wymiarach 21 x 25 cm.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Jak napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Połowę jagód (300 g)  zmiksować w blenderze i przelać przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.  Połączyć z rozpuszczoną żelatyną.

Twaróg zmiksować z cukrem, a następnie z sosem jagodowym. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i na końcu wymieszać delikatnie z jagodowym twarogiem. Szybko wylać masę na ułożone biszkopty i wyrównać. Odstawić do lodówki.

Rozpuścić galaretki w wodzie i wystudzić. Na serniku rozłożyć pozostałe jagody i polać  niewielką ilością galaretki.  Kiedy zastygnie, wylać pozostałą galaretkę i wstawić do lodówki. W ten sposób jagody nie wypłyną do wierzchu. Po całkowitym stężeniu można kroić sernik. Smacznego :)


Tajemnice doskonałego sernika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.