Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej.
- 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 czerstwe bułeczki kajzerki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- ok 2 łyżeczek soli
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić.
Bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)