Pieczone ziemniaki z boczkiem

Ziemniaki pieczone  w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację. 

  • 7 sztuk ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży szczypiorek
  • olej rzepakowy
  • 100 g sera żółtego

Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w  folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca.

Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce.  Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek i usmażony boczek z cebulą. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)

2 uwagi do wpisu “Pieczone ziemniaki z boczkiem

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.