Ziemniaki pieczone w piekarniku wypełnione kremowym farszem z dodatkiem cebulki i wędzonego boczku. Takie aromatyczne ziemniaki mogą być dodatkiem do mięsa lub samodzielnym daniem np na podwieczorek lub kolację.
- 7 sztuk ziemniaków
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki śmietany 18 %
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeży szczypiorek
- olej rzepakowy
- 100 g sera żółtego
Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na pół, skropić delikatnie olejem, oprószyć solą i zawinąć po parę połówek w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając widelca.
Boczek, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć razem na patelni. Za pomocą łyżeczki z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce. Do wyjętych ziemniaków dodać masło, śmietanę, rozgnieciony czosnek i usmażony boczek z cebulą. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, posypać żółtym serem i wstawić do piekarnika. Zapiekać w 200*C przez około 20 min. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Smacznego :)
Ale pyszności, uwielbiam ziemniaki, a takie wypasione to już w ogóle uczta dla podniebienia :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ostatnio ” chodzą” za mną takie właśnie faszerowane ziemniaki ;) super pomysł :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba