Wilgotne ciasto z dodatkiem białej czekolady, a w nim zatopione łodygi kwaśnego rabarbaru. Wszystko przykryte jest chrupiącą, kokosową kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto, w sam raz na rozpoczęcie sezonu rabarbarowego :)
- ok 500 g rabarbaru
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady białej
KRUSZONKA:
- 50 g masła
- 1/4 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki cukru brązowego
Przygotować kruszonkę. Rozetrzeć w palcach mąkę pszenną z wiórkami, cukrem i miękkim masłem. Odstawić w chłodne miejsca.
Jajka utrzeć z cukrem do białości. W trakcie ubijania wlać cienkim strumykiem olej, a następnie jogurt naturalny. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wsypać do masy jajecznej. Po zmiksowaniu wsypać startą na tarce jarzynowej czekoladę. Wmieszać w masę za pomocą łyżki lub łopatki. Przelać do formy ( 21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć całe łodygi rabarbaru. U mnie były dość grube, wiec przekroiłam je dodatkowo na pół.
Wyjąć kruszonkę z lodówki i wyłożyć równomiernie na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Kruszonka powinna się ładnie zrumienić. Smacznego :)
♥Dziękuję za wspólne pieczenie ♥
Dagmara Wąsińska http://naciasteczkowychpapierach.blogspot.com/…/krajank…
Joanna Seta-Pryjomska https://grunttoprzepis.blogspot.com/…/ciasto-pokruche-z…
Marzena Szkodzińska http://www.kulinarnamaniusia.pl/…/ciasto-z-rabarbarem-i…
Mal Gosia http://marcepanowykacik.blogspot.com/…/drozdzowka-z…
Małgośka Bandzarewicz http://jedzismakuj.blogspot.com/…/rabarbarki-z…
Joanna Machynia Swoszowska http://asiuuulek.blogspot.com/…/ucierane-ciasto-z…
Agnieszka Grygier-Cieciora http://szybkotaniosmacznie.com/…/drozdzowki-z…/
Bożena Mdk http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/…/szybk…
Iwona Katarzyna Ganc http://kuchniastarowiejskiejgospodyni.blog.pl/…/torcik…/
Agata Skiba http://waniliaikardamon.blogspot.com/…/ciasto-z…
Dorota Owczarek http://doowa.blogspot.com/…/leniwe-ciasto-drozdzowe-z…
Beata Rzepka
Lidia Wesolowska
Aga Demska http://smakmojegodomu.blogspot.com/…/ciasto-drozdzowe-z…
Magda Tabaczyk http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/…/ucierane…
Magdalena IC http://slodkieokruszki.blox.pl/…/Rabarbarowo-jablkowe…
Iwona Tiborska http://gotowanietoproste.blogspot.com/…/ucierane-ciasto…
Iwona Cieplik http://izioni-smaki.blogspot.com/…/rabarbarowy-torcik…
Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/ciastka…
Szóste Niebo http://6niebo.blox.pl/…/luksusowe-ciasto-drozdzowe-z…
Ależ pysznie wygląda! Dziękuję za wspólne pieczenie :)
PolubieniePolubienie
W takiej wersji jeszcze nie jadłam, ale musi być mega smaczne. dziękuję za wspólne wypiekanie:)
PolubieniePolubienie
Z kokosem..mniam..dzięki za wspólne pieczenie.
PolubieniePolubienie
wow, dodatek czekolady jest totalnie zaskakujący, piękne ciacho. Dziękuję za wspólne pieczenie:)
PolubieniePolubienie
Super! Z biała czekoladą musi być prze smaczne takie ciacho :) Dziekuje za wspólne pieczenie :)
PolubieniePolubienie
Biała czekolada, kokos i rabarbar w jednym – no po prostu orgia smaku! Dzięki za wspólne pieczenie :)
PolubieniePolubienie
Takiej wersji jeszcze nie robiłam:) Dziękuję za wspólne pieczenie , pozdrawiam Magda
PolubieniePolubienie
Sylwio bardzo smaczne i chrupiące ciasto upiekłaś.Dziękuję za wspólny weekend ;)
PolubieniePolubienie
Przepis zapisany, z białą czekoladą musi smakować obłędnie
PolubieniePolubienie
Pingback: Drożdżówki z rabaraberem i malinami | Szybko Tanio Smacznie
Super ciasto, takie puchate :) dzieki za wspólne wypiekanie :)
PolubieniePolubienie
Super ciacho, dziękuje za wspólne pieczenie :)
PolubieniePolubienie
Bardzo fajne ciasto, pysznie wygląda. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
PolubieniePolubienie
Jakie ono jest pyszne :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)
PolubieniePolubienie
Pingback: Torcik rabarbarowy | Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni
Po prostu pycha:)
PolubieniePolubienie