Proste ciasto, puszyste jak biszkopt, a w nim zatopione cząstki kwaśnego rabarbaru. Wierzch pokrywa słodka i chrupiąca kruszonka, która idealnie tutaj pasuje. Polecam!
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny
- szczypta soli
- 4 łodygi rabarbaru
KRUSZONKA:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki płatków migdałów
Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Na końcu dodać płatki migdałów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Masło rozpuścić i odstawić, aby przestygło. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Stale ucierając, wlewać rozpuszczone masło cienkim strumykiem. Na końcu wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i na najniższych obrotach miksera zmiksować. Wylać ciasto do formy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć rabarbar pokrojony na 1 cm kawałki, wciskając je w ciasto. Na wierzchu rozsypać schłodzoną kruszonkę. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 45 min. Smacznego :)
Mniam,ale pyszny placek!
PolubieniePolubione przez 1 osoba