Puszysty i lekki biszkopt orzechowy przełożony kawowym kremem budyniowym. Te dwa smaki łączy czekoladowy ganache tworząc bardzo smaczny tort urodzinowy.
BISZKOPT ORZECHOWY:
- 3 jajka
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g orzechów włoskich mielonych
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM KAWOWY:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- 200 g masła
CZEKOLADOWY GANACHE:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
POLEWA:
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki zimnej wody
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną, kaszą i proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć, zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać suche składniki. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę i wylać do formy ∅ 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piec w 170*C przez ok 40 min. Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
Pół szklanki mleka rozmącić z budyniem i żółtkami. Resztę mleka przelać do garnka, wsypać kawę i cukier. Kiedy się zagotuje wlać rozmieszane budynie i ugotować. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem.
Kremówkę mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Połączyć uzyskując jednolitą masę i wystudzić. Gęsty ganache rozsmarować na każdym blacie ciasta. Składać biszkopt orzechowy w tort przekładając masą kawową.
Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę przestudzić i gęstą polać po torcie. Można udekorować ziarenkami kawy. Tort przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego :)
Tort wyszedł identyczny jak na zdjęciu w smaku pyszny, spróbuję jeszcze w innej wersji, ze zwykłym biszkoptem. Bałam się plewy, ale zrobiłam według przepisu i wyszła. Bardzo dziękuję 💖 za przepis.
PolubieniePolubienie
Witam. Biszkopy orzechowy pieczony na opcji termoobieg? Czy góra-dół?
PolubieniePolubienie
Piekłam góra – dół.
PolubieniePolubienie
Przepis rewelacja, na dużą blachę polecam podwójną porcję. Moja rada dotyczącą masy budyniowej, goracy budyń posmarować grubo maslem, którego resztę użyjemy do masy, unikniemy skórki i pominiemy nakrywanie folią. Zrobiłam opcję waniliowy budyń, pod warstwę budyniową nałożyłam konfiturę brzoskwiniową. Pychota.
PolubieniePolubienie
Super! Dziękuję i cieszę się bardzo!
PolubieniePolubienie
Witam, czy można użyć białej polewy zamiast kakaowej?
PolubieniePolubienie
Można, chociaż kakaowa bardziej tutaj pasuje.
PolubieniePolubienie
Witam:) Polewa mi komletnie nie wyszla…czy napewno proporcje sa dobre? Szklanka mleka i 2 lyzeczki zelatyny?Nie ma masła. Mi sie to nie zcielo:(Ogolnie jestem poczatkujaca:*
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Proporcje są dobre. Oprócz żelatyny zagęszczaczem jest kakao. Jeżeli Ci nie zastygła to rozpuść więcej żelatyny. Powodzenia ;)
PolubieniePolubienie
Tak idealnego tortu nie widziałam dawno… Pięknie wykonany, pięknie pokrojony. Sylwio, gratuluję talentu :) Dzisiaj zabieram się za wykonanie. Orzechy + kawa? Jak dla mnie idealne połączenie. Pozdrawiam :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję, chociaż do ideału to mu daleko ;) Powodzenia w wykonaniu i daj znać czy smakował.
PolubieniePolubienie
Co prawda taki piękny jak Twój nie wyszedł, ale w smaku genialny. Najlepszy był na drugi dzień kiedy smaki się „przegryzły”. Polewa fajnie dopełniła całość. Bardzo dziękuję za przepis. Stronę dodaję do ulubionych :) Miłego dnia.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo, bardzo się cieszę, że tort smakował :) Dziękuję :)
PolubieniePolubienie
Kawa i orzechy, najlepsze połączenie moich ulubionych smaków :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
czym mogę zastąpić kawę aby torcik był nadal pyszny?
PolubieniePolubienie
Można pominąć lub dodać ziarenka wanilii, krem wtedy będzie jasny.
PolubieniePolubienie
Bardzo apetycznie wygląda :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Świetnie wygląda:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Uwielbiam wypieki o kawowym smaku:)
PolubieniePolubienie
Boski :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
piękny.Sięgam po kawałek ….
PolubieniePolubione przez 1 osoba