Kakaowy biszkopt przełożony masą z dodatkiem kajmaku i karmelizowanych orzechów włoskich. Ciasto jest słodkie, ale delikatne i lekkie, a w połączeniu z orzechami smakuje super.
BISZKOPT:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki słodkiej kawy do nasączenia biszkoptu
KROKANT:
- 150 g orzechów włoskich
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 50 g masła
MASA KAJMAKOWA:
- 200 g masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- 300 g masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/2 krokantu
KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY:
- 100 g masy kajmakowej
- 2 szklanki kremówki
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1/2 krokantu
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ustawić mikser na najwyższych obrotach i porcjami wsypywać cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Wlać olej, a na końcu suche składniki, które najlepiej wmieszać za pomocą szpatułki. Wlać do formy (21×25) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez około 30 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty i delikatnie nasączyć kawą.
Krokant. Do garnka wsypać cukier, zmielone orzechy, mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Wyłożyć cienką warstwę na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 8 min. Jeżeli brzegi będą się przypiekać należy wyjąć blachę z piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu ściągnąć krokant z papieru i rozkruszyć w rozdrabniaczu. Można też przełożyć go do woreczka foliowego i roztłuc wałkiem.
Masa kajmakowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
Szklankę mleka wlać do garnka i rozmieszać trzepaczką razem z kajmakiem. Dodać masło, które powinno się rozpuścić. Resztę mleka rozprowadzić z mąką ziemniaczaną i wlać do mleka, kiedy się zagotuje. Ugotować budyń, wlać żelatynę i przestudzić. Dodać połowę krokantu, wymieszać i gęstą masę wyłożyć na pierwszy biszkopt. Przykryć drugą częścią ciasta.
Krem. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje.
Szklankę kremówki wlać do garnka i podgrzewać razem z kajmakiem. Mieszając trzepaczką połączyć na jednolitą masę i zagotować. Dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić w gorącym kajmaku. Odstawić do wystudzenia kontrolując gęstość.Pozostałą kremówkę (1 szklankę) dobrze schłodzoną, ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do kajmaku. Krem wyłożyć na biszkopt i oprószyć krokantem. Odstawić ciasto do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Niestety masa kajmakowa mi nie zgestniala i jest bardzo plynna. Jest jakiś sposób na jej zageszczenie?
PolubieniePolubienie
Żelatyna zagęszcza.
PolubieniePolubienie
Fajne ciacho tylko wielkosc jak dla skrzacika.
PolubieniePolubienie
Bo ja skrzacik jestem :D Ale można przeliczyć na większą formę ;)
PolubieniePolubienie
W przepisie podane jest na krem 2 szkl śmietanki. A w opisie pisze ze 1 szkl upić. Wiec pytanie co z 1 szklanka pozostałej śmietanki zrobić? ???
PolubieniePolubione przez 1 osoba
W opisie napisałam mleko, a powinna być szklanka kremówki- już poprawiłam. Jeżeli już rozpuściłaś kajmak w mleku to też będzie ok.
PolubieniePolubienie
Moje smaki.Mmmmmniam.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
słodka rozpusta :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba