Chrupiące paczuszki z ciasta francuskiego kryjące w sobie pyszne nadzienie z kurczaka, pieczarek i cebuli, zespolone żółtym serem. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.
- 1 filet z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- sól
- pieprz czarny
- przyprawa do gyrosa
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni i przełożyć do miseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy się zeszkli dodać zamarynowany filet z kurczaka i mieszając lekko obsmażyć. Tylko tak, aby każdy kawałek się oddzielił. Przełożyć do pieczarek, a kiedy przestygnie dodać starty na tarce jarzynowej żółty ser. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem czarnym.
Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na osiem kwadratów. Nakładać porcję nadzienia i dobrze zlepiać zamykając wszystko w środku. W trakcie pieczenia ciasto się trochę rozejdzie, dlatego trzeba wszystko dobrze zlepić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :)
Dziękuje za odpowiedz
PolubieniePolubienie
Apetyczne))
PolubieniePolubione przez 1 osoba
witam mam pytanie czy te ciasto francuskie posmarować jajkiem za nim się wstawi do piekarnika i czy na blaszke wyłożyc papier do pieczenia?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Warto położyć papier do pieczenia, łatwiej je potem zdjąć. Nie smarowałam ciasta jajkiem, ale można to zrobić, będą wtedy bardziej rumiane.
PolubieniePolubienie