Kawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak. W całości robi się w piekarniku i jest to też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu.
- 1 kg ugotowanego ryżu
- 1 kg ćwiartek z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 1 mała puszka kukurydzy
MARYNATA:
- 2 cebule
- 1 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz czarny
Cebule pokroić w piórka, czosnek rozgnieść i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Ćwiartki z kurczaka oczyścić pozbywając się również skóry i przekroić na dwie części. Włożyć do marynaty i wymieszać obtaczając dokładnie kawałki kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny, można też zamarynować kurczaka na całą noc.
Pół jednej cukinii pokroić w plasterki, a resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i zasypać 1 łyżką soli. Kiedy puści sok przepłukać zimną wodą na sicie. Cukinię pokrojoną w plasterki odłożyć, a resztę odcisnąć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego ryżu razem z kukurydzą. Wymieszać przyprawiając pieprzem i solą.
Naczynie do zapiekania (23 x 33) nasmarować olejem i wyłożyć ryż z warzywami. Na wierzch ułożyć obok siebie kawałki kurczaka polewając całość pozostającą marynatą. Pomiędzy kurczaka powciskać plasterki cukinii. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 1,5 godziny. Jeżeli kurczak z wierzchu będzie się zbytnio przypiekał można przykryć folią aluminiową. Jeżeli zbyt dużo wody wypłynie spod kurczaka to należy ją zlać. Po upieczeniu odstawić mięso na 10 min, a potem można podawać. Smacznego :)
RADA. To danie to sposób na wykorzystanie już ugotowanego ryżu, ale można zrobić to na surowym ryżu. Wsypać na dno naczynia 300 g suchego ryżu i zalać 4 szklankami bulionu drobiowego. Tak jak robiłam to w tym przepisie na udka.
Wygląda bardzo apetycznie :-)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ale pyszny obiadek, uwielbiam :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cudowne danie i do tego z tych lekkich…Mmmmniam,muszę wypróbowac.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Hmm, jak się zje więcej to już takie lekkie nie będzie :D Polecam :)
PolubieniePolubienie
Pyszna,sycąca propozycja. Kiedyś robiłam podobne danie, ale bez ryżu.
PolubieniePolubienie
koniecznie wypróbuję :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo smacznie wygląda -:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba