Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami

Krucha tarta wypełniona delikatnym, pieczonym kremem jogurtowym. Charakteru dodają gruszki gotowane w winie z przyprawami korzennymi, których aromat przywołuje długie jesienne wieczory.

CIASTO KRUCHE:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
KREM JOGURTOWY:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
GRUSZKI:
  • 3 gruszki
  • 400 ml wina czerwonego półsłodkiego
  • 1 łyżka przyprawy do grzanego wina i piwa

Twarde gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i gotować w winie z przyprawą około 10 min, aż zmiękną. Pozostawić na parę godzin w winie, aż nabiorą ładnego koloru.

Składniki ciasta posiekać nożem i szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Masło powinno być zimne. Wylepić formę do tarty (26cm) i włożyć do zamrażarki.
Po 20 minutach nakłuć ciasto widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 min.

Składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wystawione z lodówki na ok 2 godziny przed sporządzeniem kremu.
Jogurt, śmietanę, jajka, cukry, mąkę roztrzepać. Tak, aby składniki się połączyły na gładką masę. Wylać na podpieczony spód i natychmiast włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 30minut.
Na wystudzoną tartę ułożyć odsączone i pokrojone na cząstki gruszki. Smacznego :)

5 uwag do wpisu “Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.