Ciasto w pięknym, wiosennym kolorze, a to wszystko za sprawą szpinaku. Upieczone w formie wieńca i przełożone kremem pomarańczowym, cieszy nie tylko podniebienie, ale ciekawie się prezentuje.
CIASTO ZE SZPINAKIEM:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 200 g szpinaku świeżego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM POMARAŃCZOWY:
- 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 200 g śmietanki kremówki 30%
DEKORACJA:
- 100 g czekolady białej
- ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem
- 1 łyżka masła
- ciasteczka typu oreo
- cząstki pomarańczy
Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stale ubijając wlać cienkim strumykiem olej, a następnie dołożyć szpinak. Na końcu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy z kominem o średnicy 25 cm. Wcześniej wysmarowałam ją masłem i oprószyłam mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 45 min, do suchego patyczka. Ciasto wystudzić, ściąć wyrośniętą „górkę”, a resztę przekroić na trzy równe blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć i połączyć z rozpuszczoną białą czekoladą i masłem. Z takiej masy uformować parę zielonych kulek. Odłożyć do stężenia.
Częścią soku z pomarańczy (ok 1/4 szklanki) zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia. Pozostały sok wlać do garnuszka dodając skórkę pomarańczową z cukrem i zagotować. Przelać przez sito i wlać ponownie do garnka.
Żółtka rozmącić razem z proszkiem budyniowym. Dodałam odrobinę soku z garnuszka, aby mieszanka była bardziej płynna. Wlać rozprowadzony proszek budyniowy z żółtkami, ugotować i zdjąć z ognia. Napęczniałą żelatynę rozpuścić i wlać do budyniu. Przestudzić mieszając co jakiś czas. Odłożyć łyżkę budyniu do dekoracji.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i w paru porcjach wmieszać w przestudzony krem. Krem powinien być gęsty, więc przed nałożeniem można go jeszcze schłodzić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Wyciskać punktowo na przekrojone krążki. Na wierzchu ułożyć zielone kulki, połówki ciastek oreo, cząstki pomarańczy i wycisnąć odłożony budyń pomarańczowy.
Udanych wypieków i smacznego :)
Wspaniałe ciasto, bardzo oryginalne!
PolubieniePolubienie
piękny i zdrowy! cały blog jest piękny, mnóstwo cudownych zdjęć i przepisów,,brawo! gratuluję
PolubieniePolubione przez 1 osoba
allle uroczy i zapewne smaczny :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Czy tego kremu nie bedzie za malo oby przelozyc 3 warstwy ?
na gorze tez jest ten krem? bo w przepisie jest podane odlozyc lyzke budyniu do dekoracji.
PolubieniePolubienie
Kremu tak dużo nie wychodzi, ale wystarczyło mi na przełożenie 3 warstw. Ta odłożona łyżka budyniu do dekoracji, to są te malutkie kropeczki koło ciastek.
PolubieniePolubienie
Czy można upiec w tortownicy bez komina?
PolubieniePolubienie
Można, ale kremu będzie mało.
PolubieniePolubienie
Wygląda cudownie! Dzisiaj upiekłam i zrobiłam krem – niestety wyszedł nie dość gęsty i trochę się rozlewa… mam nadzieję, że stężeje przez noc w lodówce! Zastanawiam się czy zamiast śmietanki kremówki nie byłoby lepiej dodać mascarpone?
PolubieniePolubienie
Mam nadzieję, że krem w końcu stężał. Zamiana kremówki na mascarpone to też bardzo dobry pomysł.
PolubieniePolubienie
piękny, i pewnie smaczny, przyciąga wzrok:) kradnę przepis:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jestem pod wrażeniem!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Piękne!
Idealnie wiosenne…
:)
PolubieniePolubienie