Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

Sernik na zimno z musem truskawkowym w formie galaretki i kawałkami soczystego arbuza. Schłodzony idealnie sprawdza się w upalne dni. Ze względu na arbuza sernik ma krótki termin spożycia.

to2

MASA SERNIKOWA:
  • 500g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 galaretki kiwi lub agrestowe
  • 1 szklanka wody
MUS TRUSKAWKOWY:
  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody
DODATKOWO:
  • 400g arbuza obranego

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wody. Delikatnie podgrzałam na małym ogniu, gdyż ciężko się rozpuszczały. Truskawki zmiksować i połączyć z galaretkami. Część galaretki wylać na dno formy o średnicy 22cm i wstawić do lodówki, a resztę  odstawić w ciepłe miejsce.

Zielone galaretki rozpuścić podobnie jak czerwone (truskawkowe). Twaróg zmiksować i połączyć z galaretkami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową (odłożyłam 1 łyżkę do dekoracji). Arbuza pokroić w kostkę odsączając sok. Kiedy warstwa truskawkowa stężeje, wylać część masy sernikowej. Układać kawałki arbuza zalewając tężącą masą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Na stężałą masę sernikową wylać pozostały mus truskawkowy. U mnie nie stężał, ale gdyby się tak stało to należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu.

Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

RADY:
Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy.
Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane.

to

to3

 

Jedna uwaga do wpisu “Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

Dodaj odpowiedź do Trufelek Anuluj pisanie odpowiedzi

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.