Czekoladowa tarta z jagodami

Tarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. to

 CIASTO:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody
KREM:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50g masła
  • 200g czekolady białej
  • ok 1 szklanka jagód

Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min.

KREM: Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić. Gorącą śmietankę wlewać do jajek intensywnie mieszając trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszać do uzyskania gęstego kremu. Gorący wylać na upieczoną tartę. Wierzch zrównać i wyłożyć jagody na jeszcze ciepły, ale nie gorący krem. Schłodzić. Smacznego :)

to1

4 uwagi do wpisu “Czekoladowa tarta z jagodami

  1. Pingback: Tarta z białą czekoladą i borówkami | Relax Time

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.