Tarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód.
CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
KREM:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50g masła
- 200g czekolady białej
- ok 1 szklanka jagód
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez 15-20 min.
KREM: Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Dodać mąki i dobrze rozetrzeć. Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło i czekoladę. Rozpuścić. Gorącą śmietankę wlewać do jajek intensywnie mieszając trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszać do uzyskania gęstego kremu. Gorący wylać na upieczoną tartę. Wierzch zrównać i wyłożyć jagody na jeszcze ciepły, ale nie gorący krem. Schłodzić. Smacznego :)
Pingback: Tarta z białą czekoladą i borówkami | Relax Time
Ten krem z jagodami musiał tworzyć duet doskonały :)
PolubieniePolubienie
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award:
http://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award-2015.html
Zapraszam do zabawy-łańcuszka :)
Pozdrawiam, Aneta (Kolorowy Przepisownik)
PolubieniePolubienie
Twoja tarta wygląda obłędnie! Aż chce się ją jeść i jeść… ;)
PolubieniePolubienie