Piernik staropolski z masą orzechową

Ciasto na piernik staropolski musi leżakować i dojrzewać w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni przed pieczeniem. Z ciastem oczywiście nic się nie dzieje, na pewno się nie zepsuje. Warto o nim pomyśleć wcześniej, gdyż smak jest niezastąpiony.  Może czas oczekiwania zniechęca, ale tak na prawdę nie ma przy nim dużo pracy i piecze się go parę dni przed Świętami, więc w okresie, kiedy jeszcze nic nie gotujemy, pieczemy itd.
Piernik przełożyłam bardzo smaczną masą orzechową, a także powidłami śliwkowymi z czekoladą, których nie może zabraknąć :)

to

PIERNIK:
  • 250g miodu
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 75g masła
  • 50g smalcu
  • 2 małe jajka
  • 500g mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki zimnego mleka
  • 20g przyprawy do piernika
MASA ORZECHOWA:
  • 300g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60ml spirytusu
POWIDŁA:
  • 2 szklanki powideł śliwkowych
  • 1 gorzka czekolada
POLEWA:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 50g masła
  • 1 czekolada mleczna

Miód, cukry, masło, smalec rozpuścić. Do przestudzonej masy wbić jajka, dodać przyprawę i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem, bo ciasto będzie gęste i kleiste. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni, czyli już w połowie listopada.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką, na grubość 5mm i upiec 2 blaty. Piec w temperaturze 170*C przez 20min w formie 23×33.

POWIDŁA: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.

MASA ORZECHOWA: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy zmielić np w rozdrabniaczu i wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus dodać do smaku.

Jeden blat piernikowy podzielić wzdłuż krótszej krawędzi na 3 części i to będzie jeden kawałek piernika. Z drugim blatem zrobić to samo (drugi kawałek piernika). Przekładać gorącą masą orzechową i powidłami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem.

POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik tuż przed  Świętami. Smacznego :)

RADA: piernik będzie jeszcze lepszy, jeśli użyjemy domową przyprawę do piernika.

to2

to4

6 uwag do wpisu “Piernik staropolski z masą orzechową

  1. Witam.Masa orzechowa bardzo mi sie spodobala bo nie ma masla,jak dlugo polezy ten piernik z ta masa i czy nie wyschnie za bardzo, masa oczywiscie? U mnie piernik staropolski lezy do pierwszych dni stycznia,ale ja robie z kilograma maki czyli jakby z dwoch porcji.

    Polubienie

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.