Miękkie i aromatyczne ciasto zawinięte razem z masą marcepanową i powidłami śliwkowymi z dodatkiem czekolady. Idealne połączenie smaków w roladzie ozdobionej polewą czekoladową i piernikowymi pralinkami.
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 100 g miodu prawdziwego
- 50 g masła
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g masy marcepanowej
- 300 g powideł śliwkowych
- 50 g czekolady gorzkiej
- cynamon mielony
POLEWA:
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka żelatyny
PRALINKI PIERNIKOWE:
- 150g ciasta piernikowego
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- orzechy włoskie mielone
Miód, masło, cukier umieścić w garnuszku i mieszając rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej, ale jeszcze ciepłej masy dodać jajka i maślankę. Zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao, spulchniaczami, przyprawą do piernika i solą. Wsypać do mieszanki miodowej i dokładnie wymieszać. Przelać do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 40 min.
Powidła śliwkowe pogrzać na małym ogniu i przyprawić cynamonem. Do gorących śliwek dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. U mnie powidła były zmiksowane i przetarte przez sito.
Masę marcepanową rozwałkować na wielkość formy, w której piekło się ciasto.
Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ciasto piernikowe wyjąć z formy i usunąć papier. Ostrym nożem delikatnie ściąć wyrośniętą górkę. Równy blat ciasta położyć na ścierkę bawełnianą i rozsmarować połowę powideł śliwkowych. Nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową i rozsmarować pozostałe powidła. Zrolować dokładnie ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Zawinąć roladę i przestudzoną wstawić do lodówki.
Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać do okruchów. Wymieszać i formować kuleczki. Jeszcze miękkie, obtaczać w mielonych orzechach. Odstawić do lodówki, aby zastygły.
Przygotować polewę. Żelatynę zalać połową zimnego mleka i odstawić do napęcznienia. W garnuszku wymieszać kakao z cukrem, zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić żelatynę w kakaowej mieszance. Przestudzoną i gęstą polewą polać po wierzchu rolady, umieszczając na górze piernikowe pralinki, zanim polewa stężeje. Smacznego :)
Bardzo smaczna,piernikowa rolada. Mam jednakże dwie uwagi, ktore przydadzą się w wykonaniu. Uważam, ze wystarczy piec to ciasto 20 min, po czym od razu wyjąć z piekarnika, wyrównać nożem i zrolować w ściereczce, w innym razie po 40 min. pieczenia, ciasto jest zbyt suche i przy rolowaniu peka.Poza tym rolada bardzo smaczna i efektowna.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cudna :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniale się prezentuje :) Idealna na świąteczny stół :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wspaniała!
PolubieniePolubione przez 1 osoba