Intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu orzechowego, bez pieczenia, na kakaowych herbatnikach, przepyszne. Z wieńczeniem całości są wiśnie z nalewki, mocno alkoholowe, więc ciasto jest zdecydowanie dla dorosłych. W wersji dla dzieci rezygnujemy z wiśni, a ciasto polewamy samą czekoladą.
- ok 400 g herbatników kakaowych
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 g kremu czekoladowo orzechowego np Nutelli
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
POLEWA:
- ok 2 szklanek wiśni z nalewki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje rozpuścić na małym ogniu lub nad kąpielą wodną.
Szklankę dobrze schłodzonej kremówki ubić na sztywno i odstawić do lodówki. Drugą szklankę kremówki mocno podgrzać, ale nie gotować. Gorącą zalać posiekaną czekoladę i delikatnie mieszając połączyć. Wmieszać krem czekoladowy i wlać rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Serek mascarpone zmiksować i połączyć z czekoladowym kremem. Na końcu w krem czekoladowy wmieszać ubitą kremówkę.
Tężący krem podzielić na trzy części i pierwszą wyłożyć na warstwę ułożonych herbatników w formie o wymiarach 21 x 25 cm. Szybko przykrywać herbatnikami kolejne warstwy kremu. Do formy dobrze jest włożyć papier do pieczenia, tak aby w łatwy sposób można było wyjąć ciasto po stężeniu.
Kremówkę mocno podgrzać i gorącą zalać posiekaną czekoladę. Delikatnie mieszając połączyć. Do przestudzonej czekolady dodać odsączone z nalewki wiśnie i obtoczyć w polewie. Wyłożyć na wierzch ciasta i odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Nutella zawsze mnie woła ze sklepowej półki, no nic nie poradzę i żadne wizualizacje jej składu nigdy mnie nie zniechęcą 😀
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Pyyyszotka :)
PolubieniePolubione przez 1 osoba