Zdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek. Polecam.
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
- 1/2 szklanki zarodków pszennych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonych moreli
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- szczypta soli
Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę. Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt. Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min. Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Udanych wypieków i smacznego :)
świetny przepis, jutro wypróbuję :)
Zapraszam do mnie
PolubieniePolubienie