Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

Zdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek. Polecam.

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • szczypta soli

Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.

Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku.  Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką.  Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę. Formować kulki  jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt. Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min. Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Udanych wypieków i smacznego :)

Jedna uwaga do wpisu “Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.