Orzechowe ciasto jest lekkie niczym biszkopt, z tą tylko różnicą, że upieczone na białkach :) Jest to sposób na ich wykorzystanie, jeśli ktoś nie przepada za bezami. Orzechowca przełożyłam gotowanym sernikiem o smaku kajmaku. Połączenie, które smakuje rewelacyjnie :) Polecam!
CIASTO ORZECHOWE:
- 1 1/2 szklanki białek (ok 8szt)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
SERNIK GOTOWANY:
- 1 kg twarogu zmielonego
- 1/2 szklanki cukru
- 400g kajmaku
- 200g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kakao do oprószenia
Zmielone orzechy wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek i wszystkie białka ze szczyptą soli ubić mikserem. Jak piana zacznie sztywnieć zwiększyć obroty miksera i dodawać porcjami cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać orzechy z mąką. Za pomocą szpatułki wymieszać delikatnie masę, której będzie dość dużo. Wylać do formy (23×33) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez ok 35 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Jajka roztrzepać z mąką dodając trochę twarogu, żeby mieszanka nie była bardzo gęsta. Do garnka włożyć masło i rozpuścić z cukrem oraz kajmakiem. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masą przełożyć ciasto orzechowe.
Zanim warstwa na wierzchu zastygnie można zrobić wzorki. U mnie to była folia bąbelkowa, którą wcisnęłam w masę i zdjęłam po całkowitym wystudzeniu. Oprószyłam kakao. Smacznego :)
Pingback: Orzechowiec z gotowanym sernikiem – Searchingforanamaranth
dobrý den,co je KAJMAK
PolubieniePolubienie
Masa krówkowa http://smgostyn.pl/pl/produkty/18-mleka-zageszczone-slodzone/85-kajmak-masa-krowkowa-gostynska
PolubieniePolubienie
Ciasto robiłam według przepisu dodałam do masy troszkę mniej cukru. Wyszło idealne rodzina zachwycona. Po prostu pyszne.
PolubieniePolubienie
Super! Cieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za komentarz ;)
PolubieniePolubienie
Zaraz spadnie na mnie fala hejtu ale podzielam jedną z opinii, że ciasto zjadliwe ale jak dla mnie szału nie robi 😞
PolubieniePolubienie
Wszystko zależy kto co lubi ;)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wygląda pięknie ! Super pomysł na zrobienie wzorku za pomocą foli bąbelkowej, na pewno wykorzystam Twój pomysł. Pozdrawiam
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Przepis znaleziony w przyplywie desperacji, aby zuzyc na cos niebanalnego wiadereczko sera mielonego. I wlasnie oznajmiam, ze wlasnie cos MOCNO NIEBANALNEGO mi wyszlo :) Przepis rewelacja, ale zeby nie bylo ze tylko z przepisu skorzystalam, przeczytalam rowniez komentarze i wedlug niektorych zasugerowalam sie i dodalam ciut wiecej cukru do masy serowo-kajmakowej, ambrozja po prostu :) Oby wytrzymal do wieczora jak goscie przyjda ;-)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję za skorzystanie z przepisu i bardzo się cieszę, że ciasto smakuje :) Udanej zabawy :)
PolubieniePolubienie
Przepraszam, to dodawać żółtka do ciasta czy nie ? W produktach żółtek brak a w wykonaniu są.
PolubieniePolubienie
Dodaje się dwa żółtka z dwóch jajek.
PolubieniePolubienie
Robiłam to ciasto i jest to nic specjalnego. Mi i mojej rodzinie nie smakowało.
Więcej się nie skusze.wygląd ma ładny ,ale smaku 0
PolubieniePolubienie
0 smaku – dziękuję
PolubieniePolubienie
witam. jak powinna wyglądać masa po zagotowaniu? czy powinna być jednolita czy widać ser (takie krupki)?
PolubieniePolubienie
Powinna być jednolita. Ser powinien być bardzo dobrze zmielony.
PolubieniePolubienie
Mi właśnie wytrącały się grudki, więc roztrzepałam mase mikserem i wyszło jednolicie gładkie. :)
PolubieniePolubienie
8 białek do ciasta ubic a co jeszcze z 2 jajami ktore sa w przepisie
PolubieniePolubienie
W sumie 10 białek i 2 żółtka.
PolubieniePolubienie
Witam.Chcialam zapytac czy z sera QUARK mozna zrobic te mase? Tylko taki ser jest do kupienia (pld. Wlochy) Pozdrawiam.k
PolubieniePolubienie
Niestety nie znam tego sera to nie wiem.
PolubieniePolubienie
Quark to jest serek serek homogenizowany to raczej nie jest za luzny
PolubieniePolubienie
Pyszne ciacho,takie eleganckie i dobrze dopasowane smakowo :) :) Zapraszam do siebie http://kulinarnewyskoki.blogspot.com
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Witam.mam pytanie :czy zamiast orzechów można dodać np.migdały? ciasto wygląda super i chciałabym je upiec ale mój syn ma alergię na orzechy i stąd moje pytanie. Dziekuję i pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Myślę, że się nadadzą, można spróbować. Ciasto na pewno będzie delikatniejsze.
PolubieniePolubienie
Witam,mam pytanie.Robilam biszkopt 2 razy dokladnie z przepisu.Dlaczego za kazdym razem opadl?Boki wyrosly ale srodek wpadl do srodka.
Bede wdzieczna za odpowiedz i za rade.
PolubieniePolubienie
Ciężko mi powiedzieć co mogło pójść nie tak, szczególnie, że dwa razy było to samo. Odpowiednio ubite białka i proszek do pieczenia trzymają to ciasto. Mąkę ze zmielonym orzechami powinno się wmieszać w pianę delikatnie łopatką, tylko do połączenia. Może zbyt długo było mieszane?
PolubieniePolubienie
Mam pytanie. Czy zamiast masla moge uzyc 200 ml smietany? Czy serownik tez wyjdzie? Do serownikow ktore ja pieke uzywam tylko smietane. Dziekuje za odpowiedz.
PolubieniePolubienie
Trudno powiedzieć, bo tak nie robiłam. To jest sernik gotowany, a masło utwardza dodatkowo krem.
PolubieniePolubienie
Dziekuje;-)
PolubieniePolubienie
Wyszedl rewelacja ! W smaku jak i wizualnie ! :)
PolubieniePolubienie
Jest mi bardzo miło i cieszę się, że ciasto smakowało :) Dziękuję za wypróbowanie przepisu i pozostawienie komentarza :)
PolubieniePolubienie
Robiłam to ciasto teraz na święta jednak cały spód mi zmiękł od tej masy serowej i zrobił się mokry przez co ciasto wyglądało nieapetycznie
PolubieniePolubienie
Przykro mi bardzo :( mam nadzieję, że chociaż smakował :)
PolubieniePolubienie
A co mogło być tego przyczyną?spód dosłownie cały przesiąknięty i mokry
PolubieniePolubienie
Gotowa masa twarogowa powinna być gęsta, może była zbyt rzadka?
PolubieniePolubienie
Mam pytanie dotyczące ciasta orzechowego. Jakie wychodzi to ciasto? Takie bardziej biszkoptowe? Bo myślę czy nie zrobić tradycyjnie ( przykładowo 8 białek, cukier i potem pozostałe 8 żółtek), jak zazwyczaj robię właśnie…
Nigdy nie robiłam takiego w propozcji dużo białek, mało żółtek i pytam z ciekawośći.
A przepis bardzo interesujący. Miałam ochotę na te Święta na sernik, a że mam dużo orzechów to połączę idealnie oba te składniki :)
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Ciasto przypomina biszkopt, ale wg mnie jest trochę lżejsze, takie bardziej hmmm…piankowe. Można spróbować dodając żółtka :)
PolubieniePolubienie
Wpadłąm się pochwalić, że mnie się wszystko udało. Ciasto zniknęło najszybciej z wszystkich :)
Jest przepyszne!
Co do żółtek, to spożytkowałam je wszystkie. Do ciasta dałam chyba 4, a reszta poszła w masę serową :)
A co do masy serowej – przelałam ja na ciasto jak zaczęła gęstnieć, niie tak prosto z palnika i wyszło rewelacyjnie.
Dziękuję za ten przepis.
P.S. Znalazłam masę krówkową o smaku adwokata. Polecam
PolubieniePolubienie
Cieszę się, że ciasto smakowało :) Bardzo fajny pomysł z żółtkami, na pewno taka informacja przyda się osobom, które chciałyby upiec ciasto, a nie mają białek. Nawet nie słyszałam o takiej masie krówkowej, ale już mi się podoba :)
PolubieniePolubienie
Muszę koniecznie kiedyś upiec:)
PolubieniePolubienie
Przepis bardzo prosty a efekt wspaniały przepis podany w jasny i czytelny sposób.
Bez specjalnych umiejętności, krok po kroku ,uda się bez wątpienia każdemu .
Bardzo ciekawy przepis ,godny uwagi .
Na pewno na święta go upiekę ,szukałam ,szukałam czegoś specjalnego i znalazłam .
Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia )
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo :) Jak upieczesz daj znać, czy smakowało ;)
PolubieniePolubienie
A co zrobić z żółtkami, które zostały 8 szt. ?
PolubieniePolubienie
Żółtka najczęściej wykorzystuję do ciasta kruchego i drożdżowego. Wtedy zostaje mi po parę białek, które mrożę. Tutaj jest parę propozycji https://kuchniamniam.wordpress.com/category/wykorzystanie-zoltek/
PolubieniePolubienie
Ale co zrobić z tymi żółtkami które zostaną z tego ciasta, jeżeli nie mam zamrożonych żadnych białek??
Od razu mam piec kolejne ciasta żeby nie zmarnować żółtek? Czy żółtka też zamrozić?
PolubieniePolubienie
Żółtek nie mroziłam, nie wiem jakie są po rozmrożeniu i czy w ogóle będą dobre.
Możesz żółtka wykorzystać do pączków lub faworków, bo zbliża się Tłusty Czwartek :) albo wykorzystać je dodając do tego ciasta, tak jak zrobiła to Anna (przeczytaj komentarz z 05.01.2016)
PolubieniePolubienie
ja mam zawsze białka zamrożone z np. kruchego ciasta lub innych i wykorzystuję do tego typu wypieków. Polecam nie wyrzucać białek tylko zamrozić!!!
PolubieniePolubienie
Też tak robię :)
PolubieniePolubienie
dla mnie przepis bardzo chaotyczny,,stąd tyle pytań,chociażby ,wykonanie masy serowej, lubię przepisy z internetu i z wielu przepisów już skorzystałam a ten,,,,,,, dziwny,,,,,może i smaczny .
PolubieniePolubienie
Poczytałam i poogladalam cały przepis i nie mogę się zgodzić z tym komentarzem. Istnieje coś takiego jak czytanie ze zrozumieniem a wątpliwości jak widać autorka wyjaśnia bez problemu… wiec po co takie teksty???? Tez korzystam z przepisów z internetu i jeśli czegoś nie wiem to pytam i problemu nie ma :) Jak dla mnie przepis czytelny i zrozumiały a pomysł z folią bardzo fajny i oryginalny :)
PolubieniePolubienie
Hej! ciasto wygląda mega apetycznie. Pytanie mam…. twaróg w kostce czy może być w wiertareczku ?
PolubieniePolubienie
Użyłam tego z wiaderka, ale ten z kostki też może być. Tylko go trzeba zmielić kilkakrotnie.
PolubieniePolubienie
czy mozna ser bialy z wiaderka dodac ???
PolubieniePolubienie
Witam! Czy rodzaj użytego sernika ma znacznie? Ma sernik z wiaderka firmy Zott – mogę go użyć czy lepiej poszukać czegoś innego? Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Tak, Zott jest dobry.
PolubieniePolubienie
Witam a czy można dać taki ser z wiaderka?
PolubieniePolubienie
Tak.
PolubieniePolubienie
Przepraszam czy to wyjdzie z takiego zwykłego serka homogenizowanego bo w Niemczech nie ma wiaderek
PolubieniePolubienie
Nie wiem, nie próbowałam takiego gotować.
PolubieniePolubienie
mozna uzyc zmielonego bialego sera z wiaderka ? Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Tak, takiego właśnie użyłam :)
PolubieniePolubienie
czy te wymiary blaszki nie sa bledne?cos mi za mala:)
PolubieniePolubienie
A pewnie, że za mała, powinno być 23x33cm. Już poprawiam i dziękuję za czujność :)
PolubieniePolubienie
czy te 8 żółtek dodać też razem z tymi dwoma ?
PolubieniePolubienie
W przepisie na ciasto orzechowe są 2 żółtka, reszta to białka.
PolubieniePolubienie
Nie prościej byłoby napisać w składnikach 10 białek i 2 żółtka. Bo rzeczywiście strasznie jest to zagmatwane i nie jasne. Stąd tyle pytań od czytelniczek.
PolubieniePolubienie
Robiłam tak jak napisałam, a jak ktoś nie rozumiał to wyjaśniłam. Pytań jest dużo, bo przepis cieszy się sporym zainteresowaniem, a nie dlatego, że jest zagmatwany ;)
PolubieniePolubienie
Witam
Czy przed dodaniem jajek muszę ser wystudzić?
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Nie. Mieszankę jajek z mąką wlewasz do gorącego twarogu.
PolubieniePolubienie
czy gotując twaróg razem z jajkami nie zrobimy twarogowej jajecznicy
PolubieniePolubienie
Jajka się nie zetną. Kiedy tylko twaróg zabulgocze ściągamy z ognia.
PolubieniePolubienie
mam takie pytania:) jak do ciasta jest potrzebne ok 8 szt białek? to po ubiciu piany wszystkie 8 żółtek wmieszać? to te dwa całe jajka na co? pozdrawiam i czekam na odp. bo ciacho musi być przesmaczne ;)
PolubieniePolubienie
Pianę ubijasz z 1 1/2 szklanki białek + białka z tych dwóch jajek. Najlepiej w dużej misie, bo tego sporo wyjdzie, a żółtek jest tylko dwa.
PolubieniePolubienie
Wygląda przepysznie i ten genialny pomysł z ozdobą z folii bąbelkowej, zdecydowanie do wykorzystania :)
PolubieniePolubienie
A czy te 8 żółtek też dodać razem z tymi dwoma żółtkami ?
PolubieniePolubienie
Użyć folii bąbelkowa,którą nie nadaje się do kontaktu z żywnością? Ja bym się zastanowiło.
PolubieniePolubienie
Jak ktoś ma obawy to można nie używać. To tylko dekoracja :)
PolubieniePolubienie